Έτοιμοι να επιταγχύνουν τις επενδύσεις τους σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) δηλώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι , ωστόσο, ζητούν την αρωγή της πολιτείας προκειμένου να διευκολυνθούν ουσιαστικά οι αδειοδοτικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με όσα είπαν τα στελέχη των OTE, Vodafone, Wind και Cyta κατά τη συζήτηση στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) με θέμα τις «Ηλεκτρονικές επικοινωνίες & ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά» το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές όμως θα πρέπει και να εφαρμόζεται από όλους τους φορείς συμπεριλαμβανομένων των δήμων.
Απούσα από το Συνέδριο της ΕΕΤΤ ήταν η Forthnet παρά το γεγονός ότι στέλεχός της ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχει στη συζήτηση με όλους τους παρόχους. Η απουσία της αποδόθηκε στον αποκλεισμό της από τη β΄ φάση της κατανομής περιοχών για την ανάπτυξη δικτύων NGA, καθώς αιτήθηκε τις ίδιες με τις Vodafone και Wind περιοχές και οι υπηρεσίες της Επιτροπής έκριναν ότι δεν αποδείκνυε ικανοποιητικά τη χρηματοδοτική της ικανότητα. Θεωρείται πιθανό η Forthnet να προσφύγει κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ, με πρώτη κίνηση κατάθεση αίτησης θεραπείας.
Αναλυτικότερα όσο αφορά τη συζήτηση μεταξύ των παρόχων, την οποία συντόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Νίκος Παπαουλάκης, ο διευθυντής χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι παραμένει κρίσιμη η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και το κυριότερο, όπως είπε, «ο νόμος πρέπει να γίνει αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες και να εφαρμοστεί τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από την ανάπτυξη δικτύων, ασύρματων και ενσύρματων, σε μια περιοχή ωφελούνται, πρώτα απ’ όλα, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες και σε αγορές εκτός των συνόρων της περιοχής τους».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης επεσήμανε επίσης ότι το αδειοδοτικό είναι μεγάλο πρόβλημα και τόνισε: «Χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη τέτοιων δικτύων. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Όμως, το αδειοδοτικό είναι μεγάλο πρόβλημα. Όπως και η πρόσβαση στις παθητικές υποδομές ή το ηλεκτρονικό μητρώο. Υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των επενδύσεών μας». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι ρυθμίσεις που βοηθούν προς την σωστή κατεύθυνση και ευνοούν τα επενδυτικά μας σχέδια. Όμως, υπάρχουν θέματα. Αυτή τη στιγμή από τις καμπίνες που έχουμε τοποθετήσει, μόνο το 30% είναι ηλεκτροδοτημένες, ενώ το 70% ακόμη περιμένει να ηλεκτροδοτηθεί».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με την εμπειρία αν ένας υπάλληλος περιφέρειας δεν επιθυμεί την εγκατάσταση μιας κεραίας η άδειά της θα κολλήσει παρά το θεσμικό πλαίσιο» και τόνισε ότι «είναι ανάγκη να γίνει ότι έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (οι υποδομές προχώρησαν με νόμο) εφόσον έχουμε το στόχο του εκσυγχρονισμού της χώρας».
Ο Θοδωρής Μουρούτης, διευθυντής επιχειρηματικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Cyta αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων να κινηθεί στο επίπεδο των υπηρεσιών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους της Επιτροπής, οι οποίοι συνοψίζονται στους εξής:
- Καθιέρωση και εποπτεία του κατάλληλου ρυθμιστικού και επενδυτικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, σύμφωνα με τους στόχους του Eυρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου και του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου.
- Βέλτιστη χρήση και εποπτεία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης.
- Εκσυγχρονισμός της ταχυδρομικής αγοράς.
- Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και υποστήριξη των δράσεων προς όφελος των πολιτών/καταναλωτών.
- Διοικητική ανασυγκρότηση και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία της ΕΕΤΤ.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της ΕΕΤΤ στο τέλος της συζήτησης με τους παρόχους, όπου είπε ότι και οι εταιρείες πρέπει να φροντίσουν να μην υπάρχουν παρανομίες στην τοποθέτηση των κεραιών.
Πηγή: infocom.gr