Το δρόμο προς τα δίκτυα νέας γενιάς δείχνει ο Όμιλος Forthnet.

Υλοποιεί το πρώτο πιλοτικό Fiber-to-the-home δίκτυο στην Αττική, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Σμύρνης και τεχνολογικούς παρόχους με σημαντική τεχνογνωσία στα δίκτυα νέας γενιάς. 
 
Το έργο ξεκινά άμεσα και σε πρώτη φάση θα καλύψει τουλάχιστον 2000 νοικοκυριά στο Δήμο Νέας Σμύρνης.
Σε αντίθεση με τα δίκτυα VDSL που υλοποιούνται σήμερα από τον ανταγωνισμό, τα δίκτυα FTTH φέρνουν την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του συνδρομητή αντικαθιστώντας τα δίκτυα χαλκού, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στα  δίκτυα FTTH η ταχύτητα πρόσβασης που επιλέγει ο πελάτης είναι εγγυημένη ανεξαρτήτως απόστασης από το κέντρο. Οι δυνατότητες του δικτύου FTTH για πραγματικές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι απεριόριστες, φθάνοντας σε ταχύτητα 1 Gbps download / 100 Mbps upload.
 

Πιλοτικό της Forthnet – Fiber to the Home

Σε πρώτη φάση στο πιλοτικό της Forthnet οι συνδρομητές του FTTH δικτύου, θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν ταχύτητες πρόσβασης που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps. Eκτός από υπηρεσίες φωνής και γρήγορου Internet θα παρέχονται και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως τηλεόραση, gaming, cloud services και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες που θα προστίθενται εν καιρώ.
 
Για την υλοποίηση του παθητικού δικτύου οπτικών ινών ο Όμιλος Forthnet θα συνεργαστεί με την εταιρεία Optronics Technologies.  Πρωτοπόρο εταιρεία με μακρόχρονη εμπειρία στη σχεδίαση και υλοποίηση έργων οπτικών ινών.
 
Σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία του έργου είναι η συνεργασία με τις τοπικές δημοτικές αρχές. Για το παραπάνω πιλοτικό έργο έχει επιλεγεί ο Δήμος της Νέας Σμύρνης. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των κατοίκων ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας τεχνολογίας και συμβαδίζουν με την πρωτοποριακή αντίληψη της Δημοτικής αρχής που προωθεί  νέες υπηρεσίες προς τους δημότες και συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Συνεργαζόμενες εταιρίες

Μέσω αυτού του πιλοτικού έργου FTTH, ο Όμιλος Forthnet, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, οι συνεργαζόμενες εταιρείες και το κοινό (σπίτια και επιχειρήσεις) θα αποτελέσουν ένα σημαντικό οικοσύστημα συνεργασίας που θα πρωτοστατήσει στην προώθηση των δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας. Από την πλευρά του ο Δήμος Νέας Σμύρνης, μέσου του έργου FTTH δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της πόλης να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες και να εξοικειωθούν με την ανάπτυξη και τη χρήση δικτύων και προηγμένων υπηρεσιών επόμενης γενιάς.
 
Τέλος, για τον Όμιλο Forthnet το πιλοτικό έργο αυτό αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών για την ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο κοινό, μέσα από την επιλογή των κατάλληλων μοντέλων ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών.
 
«Ο Όμιλος Forthnet πιστεύει ότι η στρατηγική για τη μετάβαση στα δίκτυα νέας γενιάς θα πρέπει να βασιστεί στην αρχιτεκτονική του FTTH κατ΄ ελάχιστον για τις αστικές περιοχές, όπως αυτή έχει στρατηγικά προσδιοριστεί και από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Έτσι ώστε η χώρα να κάνει το αναγκαίο τεχνολογικό άλμα και να φθάσει στο επίπεδο των προηγμένων τεχνολογικά χωρών στις υποδομές τηλεπικοινωνιών», σχολίασε ο κ. Γιάννης Καβακλής, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής Ομίλου Forthnet.
 

πηγή Forthnet Group