Ο Όμιλος Forthnet δηλώνει ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν η οπτική ίνα, μπει στα πρώτα σπίτια στην Νέα Σμύρνη.

Οι τεχνικές εργασίες του πιλοτικού δικτύου FTTH που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τον Δήμο από τον Ιούλιο 2012 ανακοινώθηκε πως ολοκληρώνονται σύντομα και απομένει να μπει η οπτική ίνα στα σπίτια των πρώτων χρηστών ενός δικτύου που υποστηρίζει εγγυημένες ταχύτητες 100Mbps download και 50Mbps upload.

Ο Όμιλος Forthnet είχε ανακοινώσει στις 10 Ιουλίου 2012 ότι ξεκινά άμεσα την υλοποίηση πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι του συνδρομητή στην Νέα Σμύρνη (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο tech.in.gr). Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, κάνει την πρώτη παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου Fiber to the Home.

Fiber to the Home

Σύμφωνα με τον κ.Δημήτρη Παπαζαφειρόπουλο, ανώτερο διευθυντή του τομέα σταθερού δικτύου του ομίλου, κάθε τεχνολογία θεωρείται ιδανική σε διαφορετικές συνθήκες.

  • Το FTTH είναι η ιδανική λύση για πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που συγκεντρώνουν συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία, όπως στην περίπτωση του Δήμου Νέας Σμύρνης.
  • Για συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. ημιαστικές περιοχές και προάστια, το VDSL είναι ικανό να δώσει λύση, καθώς η εγκατάσταση καμπινών είναι πιο εύκολη, αλλά και η πυκνότητα των συνδρομητών συγκεκριμένη.
  • Το ADSL αποτελεί λύση για τις αραιοκατοικημένες και αγροτικές περιοχές, ενώ τέλος
  • το δορυφορικό Internet αποτελεί μονόδρομο για «λευκές» και απομακρυσμένες περιοχές, όπου λόγω γεωγραφίας δεν αποτελεί βιώσιμη λύση η υλοποίηση ενσύρματων δικτύων.

Όμιλος Forthnet

Ο Όμιλος Forthnet έχει ήδη έγκαιρα τοποθετηθεί και κατευθύνει επενδύσεις σε όλες αυτές τις τεχνολογίες, είπε ο κ.Παπαζαφειρόπουλος.

Στην ανάπτυξη του έργου συμμετέχουν ενεργά συγκεκριμένοι τεχνολογικοί πάροχοι, όπως η Optronics Technologies, η ADTRAN και η Huawei, με τους οποίους αναπτύσσονται κοινές εμπειρίες από αυτή την πρώτη υλοποίηση.

Σημαντική παράμετρος στην πορεία του έργου και για την απρόσκοπτη υλοποίηση των τεχνικών εργασιών, αποτέλεσε η ενημέρωση του Δήμου για αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία.

  • H τεχνολογία της οπτικής ίνας στο σπίτι (fiber to the home, FTTH) ή της οπτικής ίνας στον τοπικό βρόχο (fiber in the loop, FITL) είναι μία εξ ολοκλήρου οπτική τεχνολογία πρόσβασης, η οποία περιλαμβάνει την ύπαρξη οπτικής ίνας ως φυσικό μέσο στον τοπικό βρόχο (αντικαθιστά τα χάλκινα καλώδια). Η οπτική ίνα αυτή εκτείνεται από το κόμβο πρόσβασης (access node) μέχρι τον εξοπλισμό του συνδρομητή στον οποίο περιλαμβάνεται μία οπτική δικτυακή συσκευή (ONU).

Εκτός τα οφέλη της υποστήριξης των υψηλών αυτών ταχυτήτων, οι κάτοικοι φαίνεται να πείθονται ότι η ύπαρξη οπτικής ίνας στην περιοχή αυξάνει την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων (όπως συμπεραίνει μελέτη του FTTH Council). Το ενδιαφέρον των κατοίκων για το έργο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μεγάλο, αφού «οι μισοί από όσους έχουν ενημερωθεί έχουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος» που δημοσιεύεται στο forthnetgroup.gr

Πιλοτικό FTTH δίκτυο

Όσον αφορά στο πιλοτικό FTTH δίκτυο στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Παπαζαφειρόπουλος τόνισε ότι αφορά σε ένα δίκτυο οπτικών ινών με αρχιτεκτονική GPON το οποίο έχει περάσει από 2000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής.

Δεδηλωμένος στόχος του Ομίλου Forthnet είναι «να αναδείξει μία πρωτοπόρα ευρυζωνική εμπειρία για το συνδρομητή και την επιχείρηση και να εισάγει τα οφέλη της στην κοινωνία, αλλά και μέσα από την επιτυχία του εγχειρήματος, να πείσει για την αναγκαιότητα προώθησης μία κοινής εθνικής στρατηγικής υποδομής για την ευρυζωνικότητα». Επιπλέον στόχος δηλώνει πως είναι να αναδειχθεί η σημαντικότητα της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, μοντέλο που στο εξωτερικό έχει αποδειχθεί ως ο σωστός δρόμος.