Δίκτυο Οπτικών Ινών στην Άμφισσα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12/3/2015 η διασύνδεση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών του δήμου Άμφισσας με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Η διασύνδεση υλοποιήθηκε μέσω κυκλώματος υπερυψηλής ταχύτητας (1 Gbps) του Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις», το οποίο εκτός των δικτυακών αναγκών των σχολείων καλύπτει επίσης και ανάλογες ανάγκες των υπόλοιπων δημοσίων κτηρίων της πόλης.

Με τη διασύνδεση αυτή θα παρέχεται πλέον πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο σε 8 σχολεία, στα οποία καταλήγει οπτική ίνα του Μητροπολιτικού Δικτύου.

Σύνδεση – Δίκτυο Οπτικών Ινών

Η σύνδεση προσφέρεται ατελώς για τα σχολεία και λειτουργεί σε υπερυψηλή ταχύτητα (άνω των 100 Mbps). Η ταχύτητα αυτή καλύπτει με απόλυτη επάρκεια τις ανάγκες πρόσβασης των σχολείων σε εφαρμογές ηλεκτρονικής μάθησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρέχει στα σχολεία το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιπλέον, τα σχολεία μπορούν να έχουν ποιοτική πρόσβαση σε πολυμεσικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, π.χ. video υψηλής ανάλυσης αλλά και στις υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης,του ΠΣΔ με σκοπό την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών τους αναγκών αλλά και των συνεργασιών τους με άλλα σχολεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Η διασύνδεση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία μηχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων που εργάστηκαν για λογαριασμό του ΠΣΔ και του ΟΤΕ που εργάστηκαν για λογαριασμό του Δικτύου «Σύζευξις».

Μητροπολιτικό Δίκτυο Άμφισσας

Το Μητροπολιτικό Δίκτυο της Άμφισσας είναι ένα από τα 66 οπτικά δημοτικά δίκτυα που κατασκευάστηκαν στη χώρα την περίοδο 2005 – 2008 και συγχρηματοδοτήθηκαν από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ενεργοποίηση αυτής της διασύνδεσης το πλήθος των ελληνικών σχολείων που συνδέονται πλέον με οπτική ίνα και απολαμβάνουν υπέρ-υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο ανέρχεται σε περισσότερα από 510 μονάδες. Ο πραγματικός αριθμό των μονάδων είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλές συνδέσεις αφορούν συστεγαζόμενα ή γειτονικά σχολεία.

Δράση Διασύνδεσης

Οι μονάδες αυτές ανήκουν στα ΜΑΝ τριάντα (30) πόλεων: Αγρινίου (11), Αλεξανδρούπολης (20), Βόλου & Νέας Ιωνίας (35), Ηγουμενίτσας (9), Ηρακλείου (39), Ιωαννίνων (30), Καβάλας (18), Καλαμάτας (24), Καρδίτσας (14), Κοζάνης (13), Κορίνθου (12), Λάρισας (29), Μυτιλήνης (8), Ξάνθης (25), Πάτρας (51), Ρόδου (19), Χίος (16), Σύρου (12), Σέρρες (16), Φλώρινα (13), Καστοριά (10), Ζάκυνθο (12), Χανιά (23), Ρέθυμνο (17), Τρίπολη (2), Έδεσσα (4), Δράμα (3), Κέρκυρα (7), Κομοτηνή (13) και Τρίκαλα (5).

Η δράση διασύνδεσης σχολείων στα Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΣΤΗΡΙΖΩ – Οριζόντιο  Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: www.sch.gr