Εταιρείες τηλεπικοινωνιών: Τι επένδυσαν έως σήμερα ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta

Σε ένα επόμενο βήμα προχώρησε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναφορικά με την πρωτοβουλία της για την ανάπτυξη των δικτύων Νέας Γενιάς, των τεχνολογιών δηλαδή που επιτρέπουν πρόσβαση σε υπερταχύτατο Internet.

Κάλεσε τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta, να διατυπώσουν γραπτώς τον σχεδιασμό τους για τα δίκτυα νέας γενιάς και την τεχνολογία που προκρίνουν. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των στελεχών της ΕΕΤΤ με την κάθε εταιρεία προκειμένου να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα.

Γεγονός είναι πως η οικονομική κρίση, η οποία έχει περιορίσει τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και τις δυνατότητες για επενδύσεις, η σε εξέλιξη ενοποίηση των εταιρειών, αλλά και η ολοσχερής απουσία της Πολιτείας που δεν έχει βοηθήσει στο σχεδιασμό, αλλά και με το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, καθυστερούν τις επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.

Αυξημένες κατά 40%

Η Vodafone έχει εξαγοράσει τη hellas online και μαζί με τη Wind πρωταγωνιστούν στην ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών διεκδικώντας τη Forthnet. Η Vodafone δεν συνηθίζει να ανακοινώνει τις επενδύσεις της.

Πέρυσι, ωστόσο, μετά την πώληση της Verizon από τον όμιλο της Vodafone, έναντι τιμήματος 130 εκατ. δολ., ανακοινώθηκε πως τη διετία 2014 – 2015 το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει αυξημένες κατά 40% τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το 2014 ήταν μια χρονιά με σημαντικές επενδύσεις από τη Vodafone συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (εξαγορά hellas online και συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις συχνότητες).

Επιπλέον 300 εκατ.

Από την πλευρά της Wind αναφέρεται πως οι επενδύσεις της την προηγούμενη 5τία ήταν 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2018 οι επενδύσεις της που συμπεριλαμβάνουν και τα δίκτυα νέας γενιάς θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν (και αυτό πιθανότατα θα καταγραφεί από την ΕΕΤΤ) αν θα βρεθεί τρόπος συνεργασίας όλων των παρόχων με τον ΟΤΕ για να κάνουν χρήση του δικτύου VDSL που αναπτύσσει ή θα δημιουργηθεί και ένα άλλο εναλλακτικό δίκτυο, όπως προτείνουν ανώτατα στελέχη των εταιρειών.

Το εναλλακτικό αυτό δίκτυο δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί από όλη την αγορά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμο.

Η οπτική ίνα

Σημειώνεται πως ενώ στην Ελλάδα έχουμε δει μόνον VDSL (οπτική ίνα στο καφάο), στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφεται σημαντική αύξηση των συνδρομητών σε δίκτυα οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) ή μέχρι το κτήριο (Fiber to the Building – FTTB).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο για το FTTH, στην Ευρώπη (35 χώρες) οι συνδρομητές σε δίκτυα οπτικών ινών στο τέλος του 2014 έφθασαν τους 14,6 εκατ., αυξημένοι σε σχέση με το 2010 κατά 55%. Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη μέτρηση δεν αναφέρεται καν.

Ταχύτητες από 50 έως 100 Mbps

Μέχρι στιγμής, επίσημα, έχει ανακοινωθεί μόνον το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ.

Οπως έχει δηλώσει η ηγεσία του, ο Οργανισμός για την ερχόμενη τετραετία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία θεωρούνται σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Με τις επενδύσεις αυτές, ο Οργανισμός υπόσχεται να παρέχει ταχύτητες 50 Mbps τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού και 100 Mbps στο 50% έως το 2020. Με βάση επίσης στοιχεία που δίδει ο ΟΤΕ τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις του στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Στο σταθερό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ο ΟΤΕ υλοποιεί δίκτυο VDSL το οποίο εντάσσεται στα δίκτυα νέας γενιάς, δίνοντας μέχρι σήμερα πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50 Mbps σε περίπου 1.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης για το δίκτυο 4G της Cosmote αναφέρεται ότι έχει ξεπεράσει το 70% σε πληθυσμιακή κάλυψη.

Πηγή: www.naftemporiki.gr